Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2017 06:45 - ИМЕТО „ВАРНА“ – ЗЛАТНИЯТ КЛЮЧ КЪМ ВЕЛИКА ПРЕСЛАВА
Автор: devnenetz Категория: История   
Прочетен: 1013 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2017 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                ДЕВНЕНСКАТА ВАРНА Е АСПАРУХОВАТА СТОЛИЦА НА ДУНАВСКА БЪЛГАРИЯ 
 

Известно е, че Мавро Орбини (писател, преводач, идеолог, историк и абат) е роден през 1563 год. в Рагуза (Дубровнишка република) и е починал на 51- годишна възраст през 1614 год. В своята книга „Il Regno degli Slavi“ („Царството на славяните“) написана до към 1601 год. той е събрал и подредил достъпните му исторически сведения за южните славянски народи и за наша радост е отделил значително внимание и място в книгата си и на българското царство.

Тази книга е четена, преподавана и изучавана от много български историци, които може би я знаят наизуст и могат да я цитират цялата по памет. Аз искам да заостря вниманието на читателите на материалите от този мой блог върху един единствен факт, който според мен ще издигне за вечни времена М. Орбини във висините на нашите и чуждите историци дали свой изключителен принос за „избистрянето“ на българската ни история.

Моля читателите, които могат и имат възможност,  да намерят в интернет, или в библиотеките, оригиналното издание на книгата „Il Regno degli Slavi“ („Царството на славяните“) и да намерят онзи пасаж, в кйто М. Орбини описва как Аспарух и неговите бойци преследват ромеите, спират и се настаняват при „така наречената Варна, близо до Одесос“. Всеки що годе запознат с разглежданата тема знае, че успее ли някой да дешифрира тази дума / име „Варна“, ще определи мястото на Аспаруховата столица на Дунавска България. За мен д-р П. Георгиев от Шуменския филиал на НАИМ при БАН отдавна заяви на висок глас, че нашата Първа  / Аспаруховата столица трябва да се търси и намери на Девненска територия, или в района край езерата от Девня до Варна.

На свой ред намерих стотици неползвани досега „опорни точки“, които потвърждават, че наистина Велика Преслава / Варна / Славомир / Девина / Плюска град / Девня стои в челото на Дунавската ни история. Преди близо 4 месеца аз изпратих своята разработка записана на CD до 13 научни и държавни адресата и "слава богу" нито един от тях през тези 4 месеца не прозря и не разбра, че вече трябва да имаме една друга, по-вярна история.

Мавро Орбини ще ни даде едно много здраво рамо с твърденията си:

 1. Варна  (Borna) и 2. Равнина (Mediterraneo)

Ето моите тълкувания и изводи на тези две твърдения:

„...до Варны (Borna)“ : (град) Borna / B o r n a = (град / река) Bарна = (град / река) Изворна

Град Варна = Град „При изворите“ / Град Варна – Град при Девненските извори

Mediterraneo = Девненска низина (равнина) = Девненски месогей

Аз спирам до тук. Всеки, който желае, може сам да провери как се превежда от „куп“ езици немската дума

B o r n“ / Извор / Фонтан / Пролет / Пружина / Раждане / Родник... И в края на крищата, като че ли дебело свързаните с Девня готски племена са ни оставили името „Варнан“ близо до Одесос на Девненските извори, от които освен „стребрена вода“ е изплувала златната делва на слугинята на Марциана (сестрата на римския император Траян).

Преводачът на ГУГЪЛ превежда посочената от Мавро Орбини "B o r n a" (Борна) от италиански на руски език така:

                          итал. ез. B o r n a = рус. ез. Борн = итал. ез. ruscello = поток

Добре известно е, че още в предримско време река Девненска е била наричана "Поток".

Край Девненските „борни“ / „извори“ българският Предводител Крум е вдигнал прословутия си тост с посребрената „чаша“ / „плюска“ от черепа на Никифор
I Геник. Да се надяваме, че много скоро от Девненските извори ще изплува и истината за забравената от народа ни и ненамерена от науката ни Велика Преслава – Аспаруховата / Първата столица на нашата Дунавска България. Не знам за другите, но аз не само се надявам, а и вярвам, че ще доживеем до сбъдването на нашата голяма българска мечта в историята ни повече да няма големи  „уйдурми“ по нейните основополагащи въпроси.

15. 11. 2017 год. Град Варна II. devnenetz.

 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: devnenetz
Категория: История
Прочетен: 1194351
Постинги: 528
Коментари: 339
Гласове: 1259
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031